Vatsahapon merkitys koko ruoansulatuksessa

10.05.2020

Ruoansulatus on ehdottomasti kaikista tärkein osa-alue, jonka haluamme olevan tasapainossa. Siksi myös työssäni painotan sitä, oli kyse painonpudotuksesta kuin itse vatsan alueen haasteista. 

Instagramin puolelle ehdinkin jo postata kuvan, jossa kerroin aloittavani postaus-sarjan liittyen toimivaan ruoansulatukseen. Tätä toista kirjoittaessani tajusin, että tekstiä tulee sen verran hurja määrä, että parempi siirtyä blogin puolelle kirjoittelemaan. 

Ensimmäinen osio Instagramin puolella käsitteli pureskelun tärkeyttä. Toisessa osiossa haluan kiinnittää huomiota vatsahappoon ja sen merkitykseen koko ruoansulatuksen hyvinvoinnissa. 

Kun ruoka on pureskeltu hyvin ja nielaistu vatsalaukkuun, pääsee seuraavana vauhtiin vatsahappo. Vatsahappo sisältää suolahappoa, pepsiiniä, vettä ja limaa. Vatsahapon tehtävä ei ole vain pehmentää ravintoa ja pilkkoa proteiineja, vaan se suojaa myös haitallisia bakteereja vastaan.
Vatsahapon normaali toiminta takaa, että proteiinit sekä vitamiinit ja mineraalit imeytyvät hyvin. Tämä olennaista niin muun ruoansuolatuksen kuin kokonaisvaltaisen hyvinvointimme kannalta.

Alhainen vatsahapon tuotanto/hapoton vatsa tai haponmuodostusta estävien lääkkeiden turha käyttö (näillekin on toki paikkansa) nimittäin saattaa altistaa bakteerien ja sienien liikakasvulle, heikentää proteiinien sekä vitamiinien ja mineraalien imeytymistä. Tämä vaikuttaa myös muuhun ruoansulatukseen, sillä ohutsuoleen pääsee bakteereja ja/tai sulamatonta ruokaa. Tällä saattaa olla sekundaarisia vaikutuksia pitkässä juoksussa, kuten hiustenlähtö, uupumus, immuunijärjestelmän heikentyminen, hiivan liikakasvu, lihasheikkous ja alentunut palautuminen, näin muutaman mainitakseni.

On siis selvää, että normaali vatsahapon tuotanto on äärimmäisen tärkeää koko ruoansulatuksen ja immuniteettimme kannalta.   

                                                             ____________

Mikä sitten vaikuttaa vatsahapon tuotantoon?

  • happosalpaajat (ilmiselvästi)
  • sinkin puutos (sinkkiä tarvitaan vatsahapon muodostukseen)
  • ikääntyminen
  • pitkäaikainen stressi tai muu mielentila (sympaattinen hermosto vähentää suolahapon eritystä)
  • b-vitamiinien puutos
  • huono ruokavalio
  • toksiinit, loiset, allergiat

Usein alhainen ja liiallinen vatsahapon tuotanto sekoitetaan, sillä oireilu voi olla samankaltaista: närästystä ja polttelua. Kyse on kuitenkin täysin vastakkaisista tiloista, joten myös hoidon on oltava erilaista. Emmehän halua hoitaa hapotonta vatsaa salpaamalla sitä vähäistä toimintaa, joka siellä pyrkii pitämään pakkaa kasassa? 

Mistä sitten tietää, onko itsellä alhainen vai liiallinen hapon muodostus? Suht simppelisti voisi sanoa, että alhaisessa hapon muodostuksessa närästys ja polte pahenee syömisen jälkeen, kun taas liiallisessa hapon muodostuksessa närästyskipu ja polte helpottaa ruokailun jälkeen.

Voit myös testata kotona helpolla testillä vatsahappojesi tilanteen: 1tl ruokasoodaa sekoitetaan 2dl vettä ja juodaan aamulla ensimmäisenä tyhjään vatsaan. Hetken kuluttua pitäisi alkaa muodostua röyhtäyksiä, kun emäksinen ruokasooda sekoittuu happaman vatsanesteen kanssa. Mikäli röyhtäyksiä ei näy tai kuulu, niin voimme päätellä, että kyseessä on alhaisen vatsahapon tuotanto. 

Alhaisen suolahapon tuotannon oireita voivat olla myös mm: 

  • Röyhtäily ruokailun jälkeen
  • Tunne, että vatsa on liian täynnä ja liikkuu hitaasti vatsasta
  • Pahanhajuinen hengitys
  • B12-vitamiinin ja muiden hivenaineiden puutos
  • Anemia
  • Ilmavaivat ja turvotus heti syönnin jälkeen
  • Ripuli tai ummetus
  • Ulosteessa näkyvä sulamaton ruoka
  • Peräaukon kutina
  • Heikot ja lohkeilevat kynnet
  • Iho-oireet
  • Allergiat ja ruoansulatusongelmat

Omassa asiakastyössä olen kohdannut enemmän alhaista hapontuotantoa kuin liiallista. Asiaan vaikuttavat myös lääkkeet, kuten esim. pitkäaikainen tulehduskipulääkkeiden syönti ja tietysti happosalpaajat. 

Siksi suosittelen lämpimästi hakeutumaan, missä tahansa ruoansulatusvaivoissa ravintoterapeutin puheille. Ruoansulatukseen perehtynyt ravintoterapeutti tietää, mistä lähteä liikkelle tasapainoittaakseen ruoansulatus, ja osaa ottaa myös lääkkeet huomioon. Oli sitten kyse liiallisen tai alhaisen suolahapon aiheuttamista haasteista.

Huom. Vaikka normaalisti vatsahappo tappaa bakteerit, niin helikobakteeri pystyy erittämään happoa neutraloivaa entsyymiä. Helikobakteeri voikin olla myös hapottoman vatsan taustalla, jonka takia suosittelen aina testauttamaan helikon, mikäli kärsii ylävatsan haasteista. Helikobakteerin oireita ovat: polttelu ja kipu, turvotus, pahoinvointi.

Suosittelen ehdottomasti kääntyymään akuuteissa vatsan alueen kivuissa lääkärin puoleen.