Ruoansulatusentsyymit

22.05.2020

Ruoansulatuselimistön hyvinvoinnin sarja jatkuu. Tällä kertaa puhutaan ruoansulatusentsyymeistä - jes! 

Mitä ovat (ruoansulatus)entsyymit ja mihin niitä tarvitaan? 

Entsyymit ovat aineita, joiden tehtävä on kiihdyttää kehossa kemiallisia reaktioita. Ilman entsyymejä kehossa tapahtuvat kemialliset reaktiot tapahtuisivat liian hitaasti, jolloin kohtaisimme varmasti haasteita kehon toiminnallisuudessa, kuten juurikin ruoansulatuksessa. 

Entsyymit kaipaavat toimiakseen sopivat elinolosuhteet, kuten oikean pH-arvon, lämpötilan sekä hiven- ja kivennäistasapainon. Ilman näitä entsyymit eivät välttämättä toimi kuten pitää ja homma jää puolitiehen. 

Ruoansulatuksessa entsyymien päätehtävä on ruoan pilkkominen. Syöty ruoka ja sen makroravinteet pilkotaan siten, että saamme kaikki tärkeät ravintoaineet käyttöön. Ruoansulatusentsyymejä erittyy ruoansulatuskanavan osista: mahalaukusta, suolistosta ja haimasta. 

Olet saattanut kuulla sellaisia entsyymejä, kuten laktaasi, amylaasi ja maltaasi tai peptidaasit ja trypsiinit sekä lipaasit. Nämä kaikki ovat ruoansulatuselimistön entsyymejä, joilla on kaikilla spesifi tehtävä: pilkkoa kohdennettua ravintoainetta. 

Riittävä entsyymien toiminta on tärkeää!

Muistat varmasti viime kirjoituksesta, että vatsalaukussa suolahappo aloittaa ruoan pehmentämisen ja valkuaisaineiden pilkkomisen, jotta ruokamassan voi päästää eteenpäin ohutsuoleen. Vatsalaukussa pH on aina hapan. Ohutsuolessa suolahapon käsittelemän ruokamassan pH neutraloidaan siten, että entsyymit pääsevät vauhtiin. Ohutsuoleen erittyy entsyymejä ohutsuolen seinämästä, haimasta sekä sappirakosta. 

Vain pilkotut ravintoaineet ovat sen verran pienessä muodossa, että ne voidaan imeyttää ohutsuolen pinnasta verenkiertoon (rasvat imusuonistoon). Pilkkoutumaton ruoka jatkaa matkaa eteenpäin, jolloin se päätyy osittain ruokkimaan suolistomme bakteereja (ilmavaivat, turvotus, kipu) tai sellaisenaan pönttöön, jolloin syöty ruoka ikään kuin menee osittain hukkaan. Ehkä tunnetuin esimerkki toimimattomasta entsyymin erityksestä on laktoosi-intoleranssi, jossa maidon sisältämä sokeri, laktoosi, ei imeydy/pilkkoudu suoliston laktaasi-entsyymin puutteen tai heikentyneen toiminnan vuoksi. Siksi laktoosi-intoleranssi aiheuttaa kipuja, kramppeja, turvotusta ja ilmavaivoja. 

Tuoreruoassa on mukana luonnon entsyymejä, jonka takia suosittelen itse aina aterian ensimmäisenä nauttimaan tuoreravinnon, kuten kasvikset (erityisesti idut ja versot), siemenet, pähkinät. Sillä lounasravintoloiden raastepöydällä on siis tarkoituksensa!  Tuoreravintoentsyymejä on vain kuumentamattomissa raakaruuissa. Ne aktivoivat ruoansulatusta, jolloin keho säästää omien ruoansulatusentsyymien käytössä. Tuoreruoka ei kuitenkaan sovi kaikille ja saattaa vain lisätä haasteita ruoansulatuksen alueella. 

Nykyravinnosta meidän on haasteellista saada siis riittävästi entsyymejä, mikäli emme syö jokaisella aterialla riittävästi tuoreravintoa. Tämä johtuu osittain siitä, että todella usein syömämme ruoka on pitkälle teollistettua ja moneen kertaan käsiteltyä.

Mistä tiedän, onko minulla puutosta ruoansulatusentsyymeistä? 

Oireet ovat moninaisia ja saattavat liittyä myös muuhun kuin entsyymipuutokseen. Pääasiallisia oireita: 

 • Heikentynyt ruoansulatus ja ravintoainepuutokset
 • Allergioiden syntyminen
 • Turvotus 
 • Sulamattomat ruokapartikkelit ulosteessa (tämän takia suosittelen tarkkailemaan pönttöä)
 • Rasvaiset ruoat sulavat heikosti
 • Mahakipu
 • Heikot kynnet ja hiustenlähtö
 • Iho-ongelmat
 • Väsymys, masennus, päänsäryt
 • Lihasheikkous

Ruoansulatuksen toimintaa, kuten entsyymien eritystä, häiritsee: 

 • Alhainen suolahapon eritys
 • Haiman tai suoliston sairaudet
 • Riittämätön mineraali- ja suoja-ainetasapaino
 • Huono pureskelu
 • Loiset ja muut haitalliset mikrobit
 • Stressi 
 • Ikääntyminen

Heikentyneen ruoansulatusentsyymitoiminnan tasapainotus

Helpoin tapa tukea omaa entsyymitoimintaa on lisätä tuoreravintoa ja pureskella se hyvin. Suosi ruokaa, jonka tiedät sopivan sinulle.

Mikäli tuoreravinto ei sovi suolistohaasteiden vuoksi tai tiedät, että ravintoaineiden imeytyminen on jo todella puutteellista, voi elimistön omaa entsyymitoimintaa tukea ottamalla aterian yhteydessä ravintolisänä ruoansulatusentsyymi-kapseleita. Ruoansulatusentsyymejä löytyy ravintolisänä erilaisia, usein kapseleina: haimaentsyymit, eläin- ja kasviperäiset ja teolliset entsyymit. Yleisesti kaikissa kapseleissa on amylaasia (hiilihydraatit), lipaasia (rasvat) ja proteaasia (proteiinit). Kapseleita on eri vahvuisia ja suositusten sekä esimerkiksi asiantuntevien luontaistuotemyyjien avulla voi löytyä itselle sopivin. On myös hyvä huomioida, että yksi kapseli ei aina riitä, joten isommilla aterioilla kapseleita voi ottaa tarvittaessa enemmän. Voit myös tukea imeytymistä syömällä helposti sulavaa ruokaa. 

Entsyymikapseleita voi myös ottaa yhdessä suolahappolisän kanssa, mikäli sellaiselle on tarve. Joissain entsyymivalmisteissa on suolahappo valmiina, joten jos suolahappo lisänä ei sovi, muista tarkistaa tämä. 

Ruoansulatusentsyymejä ei ole tarkoitus syödä koko loppuelämän, vaan ajan kanssa oman ruoansulatuksen pitäisi tehostua, jolloin entsyymikapselit voit jättää pois. Yksinkertaisin testi on tarkistaa, löytyykö ulosteesta sulamatonta ruokaa. 

Kaikissa ruoansulatushaasteissa suosittelen ehdottomasti kääntymään ammattilaisen puoleen!