Huomio limakalvoihin

24.06.2020

Jatketaan suolisto-teemalla, jee! Tällä kertaa keskitytään limakalvoihin. Ai miksi? No kuulkaas! Ruoansulatuskanavamme sisin osa on limakalvoa eli epiteelisolukkoa. Limakalvon alla on limakalvon lihaskerros, joka mahdollistaa liikkeet. 

Usein puhuttaessa limakalvojen hyvinvoinnista, kiinnittyy huomio vain nenän, silmien tai genitaalialueen limakalvoihin. Emme usein tule ajatelleeksi, että sisällämme kulkee todella laaja alue limakalvoa, jonka kunto vaikuttaa hyvinvointiimme oleellisesti. 

Miksi sitten limakalvojen kunto on niin olennainen? Mitä pitää huomioida ja miksi? 

Ensinnäkin on hyvä huomioida se, että ruoansulatuskanavamme on ikään kuin putki, jonka alkuosa on suu ja loppuosa peräaukko. Siksi ruoansulatuskanavaa tulisi ajatella kokonaisuutena - jos osassa putkea on vuoto, vaikuttaa koko se kanavan toimintaan. 

Tämä "putki"-ajattelu auttaa myös hahmottamaan seuraavan: jos putkessa on vuoto, se pitää korjata, eikö? Mutta jos vuotokohta uusiutuu, ei ole välttämättä kovin pitkäkantoista korjata aina vain vuotokohtaa, vaan eikö olisi järkevämpää selvittää, mikä vuodon aiheuttaa? Sama pätee ruoansulatuskanavaan. Voimme aina korjata ja paikata, mutta pitkäkantoisempaa on selvittää, miksi asiat eivät toimi. Mikä saa sen aikaan? Missä kohti? Mihin se vaikuttaa? 

Edellä mainitut kysymykset ovat tärkeitä ja syy on selvitettävä, sillä ajatellaanpa vaikka sitä, että 70-80% immuniteetistä on peräisin suolistosta. Ruoansulatuskanavamme on suurin elimistön kosketuspinta: suoliston pinta-ala on noin jalkapallokentän kokoinen ja se kokee immunologisia reaktioita päivittäin enemmän kuin muualla kehossa koko elinaikanamme. Jos korjaamme aina vian ilman, että selvitämme, mistä se johtuu, joutuu suolistomme äärimmäisen rasituksen alle aina uudestaan ja uudestaan. Ei kovin järkevää, vai mitä? 

Toinen seikka, joka tulisi huomioida on se, että ruoansulatuskanavan pinta eli limakalvo vaikuttaa olennaisesti muutamaankin seikkaan: miten tehokkaasti imeytämme ravintoaineet, miten bakteerit kiinnittyvät tai voivat tai miten tuotamme välittäjäaineita ja entsyymejä. Ei siis mitän ihan pikkujuttuja, jotka kannattaa jättää huomioimatta. 

Mistä tietää, että limakalvot kaipaavat tukea?

Huonokuntoinen tai jopa tulehtunut limakalvo ei välttämättä tunnu kipuna. Se saattaa ilmentyä ripulina, huonovointisuutena, puutostiloina (hiukset, kynnet), iho-oireina, masennuksena, hormoniepätasapainona, näin muutaman mainitakseni. Huonokuntoinen limakalvo ei välttämättä itsessään edes ole tulehtunut, mutta saattaa lisätä sytokiineja eli tulehdusvälittäjäaineita, jotka esimerkiksi vaikuttavat iho-oireisiin, hormonitasapainoon yms. Tämä voi johtua siitä, että huonokuntoinen limakalvo päästää vieraita suurimolekyylisiä aineita epiteelisolukon läpi verenkiertoon. (Jossain tapauksissa voidaan puhua jo suolen seinämän lisääntyneestä läpäisevyydestä, joka ansaitsee kyllä jossain kohti ihan oman postauksen. )Tämä saa aikaan epiteelin immuunisolujen aktivoinnin, jotka taas erittävät tulehdusta edistäviä välittäjäaineita eli sytokiineja. Seurauksena voi olla laajempi immunologinen tulehdusreaktio limakalvossa. Nämä sytokiinit voivat levitä verenkierron kauttaa myös muualle kehoon vaikuttaen juurikin hermosto- ja hormonijärjestelmään. 

Miten tukea limakalvoa? 

Limakalvoa lähdetään tukemaan selvittämällä, mitkä ovat niitä tekijöitä, jotka kuormittavat tai ylläpitävät rasitusta. Näitä voivat olla esim: 

  • heikentynyt ruoansulatus
  • allergiat
  • dysbioosi
  • toksiinit
  • loiset 
  • itselle epäsopivat ruoka-aineet
  • alkoholi ja tupakka
  • ikä

Syitä tasapainoitetaan, korjataan tai poistetaan, jonka jälkeen lähdetään tukemaan, ravitsemaan ja voitelemaan limakalvoja. Tähän voidaan tarvita usein terapeuttisia ravintolisiä+vitamiineja, jotka mietitään aina yksilöllisesti ravintoterapiassa. Ravintolisiä, jotka tukevat limakalvojen kuntoa ovat esimerkiksi: 

  • A-vitamiini
  • Omega 3 ja 7
  • L-glutamiini
  • Aloe vera
  • Sinkki
  • Slippery elm eli punajalavankuori
  • Piigeeli

Limakalvon eli epiteelisolukon tukeminen on siitä palkitseva, että se myös uusiutuu nopeasti. Siksi limakalvoja tukiessa on tärkeä keskittyä poistamaan sitä ärsyttävät tekijät, jotta uusiutunut limakalvo ei häiriinny jälleen. 


- Ravintoterapiassa käydää aina yksilöllisesti läpi askel, askeleelta ruoansulatuskanavan oireilu ja kunto. 


Huomioithan, että vakavissa suoliston alueen oireissa, kuten ulostaessa verta tai voimakkaassa ripuloinnissa, käänny aina lääkärin puoleen!